Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyermekjóléti szolgálat

GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT

Gyermekjóléti szolgáltatásnak minden településen működnie kell. A Gyermekjóléti Szolgálat szabályozásával a 1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló jogszabály foglalkozik.

A gyermekjóléti szolgáltatás célja, hogy az ellátási területhez tartozó, elsősorban gyermekes családok számára nyújtsunk segítséget különböző problémák esetén, mint pl. időszakos anyagi problémák rendezésével kapcsolatos segítségnyújtás, krízis helyzetben lévő várandós anyák megfelelő ellátása, támogatása, gyermekek hátrányos helyzetének, és veszélyeztetettségének megelőzése, megszüntetése.
Szolgálatunk a hátrányos helyzetű és veszélyeztetett gyermekek számát, és a problémák okait folyamatosan figyelemmel kíséri. Annak érdekében, hogy rendszeres, és aktuális információkat kapjuk, észlelő – jelző rendszer kialakítására került sor. Az észlelő – jelző rendszeri tagok bármikor jelzést tehetnek a Szolgálat felé “bajba jutott családdal és gyermekkel” kapcsolatban. Az észlelő jelző rendszer magába foglal különböző szakterületeken dolgozó szakembereket, mint pl. pedagógusok, védőnők, gyámügyi szakemberek, rendőrség stb. Tevékenységünk a kapcsolódó intézményekkel való szoros együttműködéssel és kapcsolattartással valósul meg.
 
 
A GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT
A gyermekvédelem területén belül az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:
 
  • támogatja a családot a gyermekek családon belüli felnevelésében;
  • segít a családi konfliktusok megoldásában;
  • közreműködik a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzésében;
  • hivatalos ügyek intézésében közbenjár;
  • fogadja a panaszával hozzá forduló gyermeket és segíti őt problémája megoldásában.

MESÉS SZÍNJÁTSZÓ KLUB